Izaberite stranicu

Завршна свечаност поводом 45. традиционалне активности Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота“, посвећене најстаријим суграђанима, одржана је у петак 27. октобра 2023. године у ресторану “Романов”.

У оквиру традиционалне активности, организоване током октобра, организован је конкурс за избор најстаријег суграђанина Новог Сада, брачног пара који је најдуже у браку и волонтера са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада. Деца предшколског узраста из Предшколске установе “Радосно детињство” и ученици нижих разреда новосадских основних школа учествовали су на конкурсу литерарних и ликовних радова на тему “Моји баба и деда”.

Победницима конкурса за најстаријег пријављеног суграђанина и најстарији брачни пар награде је уручила Соња Радаковић, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци.

Магдалена Чоловић, рођена 05. јуна 1933. године проглашена је за најстаријег пријављеног суграђанина.

Роса и Јован Пињо, венчани су 18. децембра 1956. године, који су више од 67 година у брачној заједници, проглашени су за пријављени брачни пар који је најдуже у браку.

Председник Црвеног крста пуковник др Братољуб Бркљача, уручио је пригодан поклон Драгани Ћирић, која је ове године проглашена за волонтера са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада.

Драгана Ћирић је рођена 13. јануара 1955. године у Кикинди. Отац јој је био војно лице, па су се често селили. Тако је први део основне школе похађала у Суботици (од 1. до 4. разреда), а затим (од 5. до 8. разреда) у Сомбору. Средњу школу, Гимназију, Природно – математичког смера похађала је у Новом Саду, када постоје волонтер Црвеног крста. Потом уписује Природно математичком факултету такође у Новом Саду 1977. године (смерови научно – истраживачки и просветно педагошки), а дипломирала 1982. године. Своју пословну каријеру започела је 1985. године у неколико школа са мањим процентом часова. Пуну норму часова остварује 1991. године у О.Ш. „ Иван Гундулић “ где остајем до краја радног века. Одлази у пензију 30. децембра 2019. године.

Сарадњу са Црвеним крстом започиње 1974. године, значи волонтер је преко 40 година. Организује акције, предавања и радионица за ученике школа у којима је радила из здравствено превентивних програма, према годишњем плану Црвеног крста Новог Сада. Сарадња је интензивирана 1994. године од када сваке године припремам групу ученика О.Ш. „ Иван Гундулић “ за адекватно пружање прве помоћи и учешће на квизовима знања из здравствено превентивних програма. Посебно треба нагласити сарадњу са инструкторима првр помоћи Црвеног крста Новог Сада са којима је сарађивала 30 година, који су њеним ученцима преносили знање прве помоћи, збрињавања повређених лица, припремали их за такмичење и тако регрутовали нове волонтере.

Добитник је највишег признања Црвеног крста Србије, Медаље Црвеног крста Србије.

Комисија којом је преседавала академски сликар и волонтер наше орагнизације Јелена Тишма, бирала је најуспешније учеснике конкурса на тему „Моји баба и деда“, и имала је изазован задатак, с обзиром да је и ове године стигло преко 1000 ликовних и литерарних радова.

Победницима ликовно-литерарног конкурса, на тему „Моји баба и деда“, захвалнице и поклоне уручио је пуковник др Братољуб Бркљача.
Награђени радови:

Ликовни радови у категорији предшколског узраста:
• Ненад Бандић, I место (вртић „Бубица“, Нови Сад, васпитачице: Јелена Јаковљевић и Тамара Тадић)
• Предраг Бандић, I место (вртић „Бубица“, Нови Сад, васпитачице: Јелена Јаковљевић и Тамара Тадић)
• Мирна Сиришки, II место (вртић „Венди“, Нови Сад, васпитачице: Весна Шашић и Катарина Боснић Марковић)
• Урош Стојић, III место (вртић „Венди”, Нови Сад, васпитачица: Данијела Дошеновић)

Ликовни радови у категорији ученика од 1.- 4. разреда основних школа:
• Илијана Мирков IV2, I место (ОШ „Свети Сава”, Руменка, учитељица: Татјана Меселџија)
• Марко Милић IV2, II место (ОШ „Десанка Максимовић”, Футог, учитељица: Дрена Војатић)
• Марија Воронцова IVб, III место (ОШ „Ђорђе Натошевић”, Нови Сад, учитељица: Татјана Војновић Блехл)

Литерарни радови у категорији ученика од 1.- 4. разреда основних школа:
• Нађа Јанковић IVб, I место (ОШ „ Ђорђе Натошевић”, Нови Сад, учитељица: Татјана Војновић Блехл)
• Лара Здравковић, II, II место (ОШ „Јован Јовановић Змај“, Сремска Каменица, учитељица: Вера Стојшић Гашпаровски)
• Матија Шимић, IV7, III место (ОШ „Прва Војвођанска бригада”, Нови Сад, учитељица: Сања Матејашев

Својим присуством свечаност је увеличала Зденка Валент Белић, књижевница.

Зденка Валент Белић је рођена 25.12.1975. у Бачкој Паланци. Дипломирала је на Филозофском факултету у Новом Саду 2000. године. Стручни испит из библиотекарства, Народна библиотека Србије, 2001. године. Докторандкиња је на Катедри естетике Универзитета Коменског у Братислави (од 2017. године). Чланица је Управног одбора и координаторка Друштва новосадских књижевника (од 2018. године). Главна је и одговорна уредница часописа „Nový život“ (од 2015. године), песникиња, есејисткиња, књижевни преводилац и стални судски преводилац за словачки језик. Поезију, прозу, есеје, критику и научне студије објављивала у бројним часописима у Србији и Словачкој.

Свечаности су присуствовали и: Соња Радаковић, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци, Никола Крстић, в.д. начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту, Ненад Башић, директoр Геронтолошког центра Нови Сад Милена Жарковић, председница Удружења пензионера града Новог Сада, Јелена Зорић, директор Центра за социјални рад Града Новог Сада, и други. Програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ1, дугогодишња сарадница Црвеног крста Новог Сада.

Упућујемо највећу захвалност Градској библиотеци у Новом Саду која је за све учеснике овог догађаја обезбедила пригодну литературу.

Pin It on Pinterest