Izaberite stranicu

У четвртак, 17. октобра 2024. године, в.д. начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту Никола Крстић и председница Ротари клуба Новог Сада Гордана Петковић, присуствовали су обележавању Светског дана борбе против сиромаштва у просторијама Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада, у Футошкој улици бр. 14.

С циљем да се подигне свест јавности и помогне социјално најугроженијим суграђанима, Црвени крст Новог Сада је на препоруку Црвеног крста Србије и ове године обележио 17. октобар са слоганом: „Окончање социјалног и институционалног малтретирања, заједничко деловање за праведно, мирно и инклузионо друштво”, уз организовао медијско извештавање са наведеног догађаја.

На пунктовима за поделу куваних оброка корисницима Народне кухиње Црвени крст Новог Сада, у Футошкој 14 (336 корисника) и у Клубу пензионера „Олга Петров“, Футошка 67 (264 корисника), поред редовних куваних оброка, подељене су јабуке у количини од 3.000 kg (око 5 kg по кориснику).

Јабуке су обезбеђене захваљујући донацији Ротари клуба Нови Сад, који ову активност подржава од 2010. године и корисницима је у претходних 15 година подељено 39.200 kg јабука.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, стопа ризика од сиромаштва у 2023. години износила је 19,9 одсто. У ризику од сиромаштва налазе се особе које располажу приходом мањим од прага ризика сиромаштва, а тај приход је у Србији прошле године износио око 29 хиљада динара за једночлано домаћинство. У ризику од сиромаштва и социјалне искључености живело је прошле године скоро милион и осамсто хиљада грађана Србије.
Према Календару најзначајних активности Црвеног крста Србије у периоду од 15. септембра до 17. октобра обележава се Месец солидарности, у оквиру чијег обележавања се спроводе активности са циљем да се заједница мобилише на узајамну солидарност.

Pin It on Pinterest