Izaberite stranicu

Државно такмичење екипа прве помоћи Црвеног крста Србије у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, стања и обољења одржано је 13. и 14 септембра у Новом Саду.

У такмичењу Подмлатка Црвеног крста Србије у првој помоћи прво место освојила је екипа Црвеног крста Новог Сада, друго место освојила је екипа Црвеног крста Врачар-Београд док је треће место заузела екипа Ужица.

У реалистичком приказу повреда, стања и обољења наша екипа је освојила бронзану медаљу. Прво место је заузела екипа Црвеног крста Ужице а друго екипа из Крагујевца.

У такмичењу Омладине Црвеног крста Србије у првој помоћи прво место освојила је екипа Црвеног крста Стари Град-Београд, друго место освојила је екипа Црвеног крста Вождовац-Београд док је треће место заузела екипа Црвеног крста Суботица.

Ово је највећа и најмасовнија манифестација коју Црвени крст Србије организује сваке године и која окупља преко 600 волонтера Црвеног крста из целе Србије.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 14 екипа Омладине, 15 екипа Подмлатка и 15 екипа Петлића Црвеног крста из 28 града и општине из целе Србије, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима. На Државном такмичењу Црвеног крста Србије надметало се 13 екипа Црвеног крста у реалистичком приказу повреда, стања и обољења, из исто толико организација Црвеног крста у градовима и општинама.

У суботу 14. септембра 2024. године, свечано је отворено такмичење у пружању прве помоћи у 10 часова на новосадској плажи Штранд, а само такмичење се одвијало на полигонима од 11 до 17 часова. Ове године тема такмичења била је је ПРВА ПОМОЋ У СПОРТУ, а пред такмичарским екипама се нашао низ практичних задатака са негодама које се могу догодити током спортских активности, утакмица, тренинга или рекреације. Државно такмичење екипа Црвеног крста Србије одвијло се под покровитељством Министарства здравља Републике Србије а домаћин такмичења је био Црвени крст Новог Сада уз подршку Града Новог Сада.

Државном такмичењу у пружању прве помоћи присуствовали су поред учесника:
– Соња Радаковић, Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада
– проф др Ференц Вицко, државни секретар у Министсрву здравља
– Ђорђе Тодоров, државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка
– Милан Новаковић, начелник Јужно бачког управног округа
– Др Снежана Бојанић, помоћница покрајинског секретара за здравље
– др Драгана Ћорић, покрајински заштитник грађана-омбдусман
– бригадни генерал Јовица Матић, Командант Прве бригаде копнене војске
– Милица Ђуричић, пoтпредседница Олимпијског комитета Србије
– Борислава Перић Ранковић, шампионка параолимпијка
– Гојко Грабеж, председник Црвеног крста Републике Српске
– Рајко Лазић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске
– Др Невенка Бујандрић, директорка Завода за трнсфузију крви Војводине
– Весна Ђуровић, директорка школе унутрашњих послова„Јаков Ненадовић“
– представници школа, факултета, удружења, установа, институција и предузећа, који су нам помогли у реализацији Државног такмичења, као и представници медија.

Такмичењу су присуствовали и:
– Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије
– Војин Дробњаковић, секретар Црвеног крста Косова и Метохије
– Бошко Митрашиновић, секретар Црвеног крста Војводине.

Присутнима су се обратили: Соња Радаковић, Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Града Новог Сада, проф др Ференц Вицко, државни секретар у Министсрву здравља, Ђорђе Тодоров, државни секретар у министарству за рад, запошљавање, борачка и социјлна питања, а такмичење је отворио председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић.

Веома смо поносни што се овако значајна манифестација, Државно такмичење у пружању прве помоћи, организује управо у нашем граду. До сада је то национално такмичење деценијама организовано у Београду, и стога нам је још већа част што смо овогодишњи домаћини. Плажа Штранд ће данас послужити као полигон за надметање у хуманости, где ће такмичари из целе државе, показати своје знање у овој племенитој вештини. Заиста је импозантан број учесника, јер ова манифестација окупља преко 600 волонтера и професионалаца Црвеног крста, из 28 градова и општина наше лепе Србије. Свим учесницима желим срећу у такмичењу, стварање нових пријатељстава, а свакако и лепих успомена након туристичког обиласка нашег града – рекла је Соња Радаковић.

Председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, који је свечано отворио такмичење, уручио је чланици Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Захвалницу за помоћ и подршку у реализацији овогодишњег државног такмичења.
– Данас заједничим снагама афирмишемо доступност прве помоћи у свакој прилици, а посебно на спортским догађајима. Честитам свим екипама на постигнутим упесима којима су обезбедили пласман на државно такмичење и желим им срећно такмичење – рекао је проф. др Радовановић.

Такмичење у првој помоћи је реализовано на 16 полигона – радних и забавних тачака, на којима су се чланови екипа прве помоћи такмичили у пружању прве помоћи и другим вештинама важним за волонтере Црвеног крста. Своје умеће у реалистичком приказу повреда, стања и оболења приказале су екипе Црвеног крста на две исцениране животне ситуације.

У петак 13. септембра, због лоших временских услова, одржано је такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења у Основној школи „Јован Поповић“.

Треће место освојила је екипа Црвеног крста Црвеног крста Новог Сада.

Захваљујемо се на помоћи у реализацији догађаја:
– Студентском центру Нови Сад
– Јавном комуналном предузећу „Градско зеленило“ Нови Сад
– Основној школи „Јован Поповић“
– Средњој школи унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ Сремска Каменица
– Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта
– Јавном комуналном предузећу „Паркинг сервис” Нови Сад
– Полицијској управи Нови Сад
– Радио-телевизија Нови Сад
– Веслачком клубу ,,Данубиус 1885“
– Хору гимназије „ Јован Јовановић Змај“
– Олимпијском комитету Србије
– Компанија MIT
– Компанији Dechatlon и другим који су помогли.

Pin It on Pinterest